Upon successful completion of the Long Range/Major Institutional Master Plan to expand the campus by 1 million SF, ZGF programmed and designed the 330,000 SF Cancer and Critical Care Expansion. Using a Lean, cross-functional approach, the design team engaged a diverse group of over 200 caregivers and family representatives at more than 20 Integrated Design Events to evaluate existing care models, identify areas of waste and improvement, work through process refinement options, and develop design solutions to deliver an operationally efficient patient-centered care environment. The process resulted in a design that tripled the time caregivers provide in-room treatment to from 26% to 76%, reduced caregiver travel distances by 80% and supply search time by 90%. Strategies implemented include just-in-time supply and medication delivery, medication preparation in the patient room, in-room charting, flexible furniture systems, demountable partitions, unobstructed views across the unit to patient rooms, and clear wayfinding. The process also resulted in a unique nursing unite configuration and universal rooms design that allows for maximum operational efficiency to accommodate a range of acuity. The building is LEED Gold®.

 

Graphics

ZGF and Studio SC worked closely with hospital leadership to develop an environmental graphics program that highlights elements of nature that correspond with the geographic zones Children’s implemented as a larger campus wayfinding strategy. In alignment with its location in the forest zone, Building Hope features playful and colorful graphic artwork depicting creatures such as moose and birds, as well as landscapes typical of the Pacific Northwest. Textured graphics allow natural light to flow through the space while minimizing direct lines of sight into patient rooms. To further enhance privacy in patient and exam rooms, the design team applied natural scenes in films and transparencies onto glass doors and partitions. Interactive murals throughout the facility invite children to imagine and discover, and the sense of surprise is reinforced by unexpected elements elsewhere, like a brass leaf or paw print embedded in the terrazzo floors.

VIDEO

PUBLICATION