ZGF brought together expertise in urban planning, workplace and open space design to inform the master plan and design of Stanford University’s first-ever satellite campus. Located in Redwood City, CA, the 34-acre campus will eventually house 6,000 administrative staff in 13 buildings across 3,200,000 SF that will also include parking, extensive plazas, landscaping, and public access open areas.

 

The Redwood City campus—located a mile from the main Stanford campus—will allow the university to relocate administrative services, creating additional space on the main campus for academic programs to expand. To attract current and future staff to the new campus and generate excitement amongst employees, ZGF developed a systemic workplace approach that places employees first and wellness at its core. The buildings are designed to be “smart shells” to ensure longevity and provide flexibility of occupancy and use. The design includes open workspaces and hoteling concepts, along with highly visible collaboration spaces located along the campus greenway circulation spine. Campus amenities, modeled after those offered on neighboring tech campuses, include community event space, dining space, a daycare center, open green space, a fitness center and pool, service retail and Stanford shuttle service.

 

In line with the university’s sustainability goals, the campus features a highly sustainable, state-of-the-art central plant which utilizes nighttime thermal storage to increase cooling efficiency, enabling the project to substantially exceed California’s stringent energy code while meeting the university’s 10-year targeted payback. The campus is also designed to use municipal reclaimed water resources for all external and internal non-potable needs.

 

Phase one of the campus—comprising eight buildings and parking totaling nearly one million SF—is slated to open early 2019.

VIDEO