The LEED Gold® Warren J. Baker Center for Science and Mathematics, designed by ZGF, is located in the heart of the academic core of the California State Polytechnic, San Luis Obispo campus. Incorporating many indoor and outdoor study and collaborative spaces, the building has become a physical and social hub of campus. This landmark project, the largest state allocation of funding in California State University history, includes 208,608 SF of flexible space for three academic departments and three research institutes. It consists of general and studio classrooms, wet and dry laboratory and research space, and administration and support offices. The studio laboratories integrate traditional lecture with simultaneous team-based, hands-on experimentation in a single setting for a seamless transition. The building allows faculty and students to pursue innovative, applied, and interdisciplinary research projects, while also helping to teach about sustainability and building performance. It features a passively ventilated atrium, radiant heating and cooling in the faculty offices, and hydronic chilled beam heating and cooling in the laboratories. This represents the first time chilled beams are used in a teaching laboratory in California, and will reduce energy consumption by more than 30% compared to a conventional laboratory building.

PUBLICATION