ZGF, in association with Miller Dyer Spears, designed Dana-Farber’s newest clinical facility and new signature image. The 285,000 SF building provides space on over 14 floors for 100 examination rooms, 150 infusion chairs, an expanded clinical research center, and public services for dining, retail, and quiet reflection. The facility also includes seven levels of underground parking with connections to other Dana-Farber Cancer Institute buildings that link to affiliated hospitals, bringing research and clinical staff into close proximity. Dana-Farber Cancer Institute’s primary goal for the Yawkey Center was to create a state-of-the-art clinical building that promotes personalized, multidisciplinary, safe, respectful, and compassionate cancer care for patients and families in a healing environment. Other goals were to stimulate translation of research into the care of patients, optimize flexibility and utility of space, streamline the flow of patients and materials, minimize wait and treatment times, foster productivity and collaboration among staff, and create a new front entrance and presence. The project is LEED Gold certified®, and served as a pilot in the Green Guide for Healthcare v2.2 initiative.

PUBLICATION