ZGF programmed and designed the new 34,000 SF unit which treats children ages three to 18 years with complex mental health issues. The PBMU expands a 20-bed unit located on one level to 41 beds located across two levels within Seattle Children’s existing hospital. The program provides a variety of spaces that patients can access outside of their single patient rooms, including a dining area, comfort rooms, group rooms, classrooms, and recreational facilities. Following the hospital’s guiding principles of respect for self, others, and the environment, the design is healthy and supportive, maximizing healing connections with the outdoors by adding large windows in patient rooms and incorporating warm and natural materials to aid wayfinding. The facility was designed using a Lean, cross-functional approach to minimize waste and enhance operational efficiency and patient-centered care within a strict budget, while adhering to an accelerated design and construction schedule.

PUBLICATION